2018. aug 06.
Nosztalgiázz velünk! Ezek voltak a 90-es évek legemlékezetesebb játékai

Nosztalgiázz velünk! Ezek voltak a 90-es évek legemlékezetesebb játékai

Akármilyen baráti társaságba kerül az ember, egy idő után biztosan szóba kerül a gyermekkor és a fiatalkori élet. A beszélgetés rögtön át is csap a serdülőkori csíntevések irányába, majd a társaság egyik tagja egy hasonlattal rögtön rákontrázik a történetekre és szembe állítja a mai világ fiataljait a 90-es évek gyerekeivel. Amint elhangzik a "Bezzeg a mi időnkben...!", rögtön folytatódik a sztorizgatás. Az, hogy lámpaoltásra otthon kellett lenni, a kreatív utcai játékok, vagy a foci a grundon. Ma pedig mi történik? Minden fiatal kezében telefon vagy tablet, nem mozdulnak ki, nem alkotnak közösséget, nem járnak a természetbe, ezáltal kevésbé ellenállóak a természettel szemben, nem beszélve a szociális fejlődésről és a kommunikáció háttérbe szorulásáról, ami jobbára csak elektronikusan megy végbe. Ezek a kijelentések szerencsére sokszor túlzóak és talán ennyire még nem is szomorú a helyzet, de az biztos, hogy a régi idők fiataljait össze sem lehet hasonlítani a mai generációval. 

nevtelen_terv.png

A mai posztunkban visszakanyarodunk a 90' és 2000-es évek világába és felidézzük, hogy melyek voltak azok az eszközök, amivel mi játszottunk. Lesz közöttük egy-egy gyöngyszem, ami sok gyermek szülei számára totál megfizethetetlen volt és csak kölcsönben használhattuk, de lesz olyan is, ami nem pénz függvénye volt, s mégis órákat lehetett vele eltölteni. 

BMX

A BMX-el az utca sztárja lehettél. Kreatívabbak még akadálypályát is készítettek és a házak körül versenyeket rendeztek vele. 

tumblr_p2rou7ogcj1vakv0po1_500.jpg

Tüske építőjáték

Mái napig megvásárolható, a legó elődje. Felhőkarcolókat lehetett vele építeni. Minél több volt belőle, annál nagyobb sztár voltál az utcában. 

nostalgia_13.jpg

Régi játszótér

Fapados hinta és libikóka. Suli után sok tanuló első útja ez volt. 

jatszo.jpg

hinta.jpg

Grund foci

Kicsit visszább megyünk az időben ugyan, de a grundfoci elnyűhetetlen volt. A 90's években természetesen már voltak bitumenes pályák az iskolákban, de ha az éppen foglalt volt, akkor a környéken lévő grundra vagy szántóra kellett kimenni focizni. A fociról jut eszembe... Régen nem a közösségi oldalon szerveztük meg a következő találkozót, hanem személyesen kerestük fel egymást. Vagy ami még jobb volt, hogy az előző focin máris kitűztük a következő időpontot és ahhoz mindenki tartotta magát. Aki mégsem, az kapus volt legközelebb! 

7154641_102361_9c40dbf05368a68bf2df41b8fef88d81_wm.jpg

grundfoci_varosliget_1.jpg

Nintendo játékok

Karácsonykor már előkerültek a nintendos játékok is. A téglalap alakú játék eszközöket kellett belehelyezni a nintendoba és máris mehetett a játék. Ment a csere-bere a játékok között. Ha a szomszéd megunt egy játékot elcseréltük vagy kimentünk a piacra és szereztünk be újakat. Ezek közül a legismertebb a kacsalövöldözős és a Mario volt. 

1200px-snes-mod1-console-set.png

tumblr_no7qjrsw3x1tl7u11o1_1280-480x279.jpg

Walkman, Discman

Igazán akkor voltál menő a csajoknál, ha volt egy Walkman-ed. Később kiadták a Diskman-t is, amibe már CD kellett. Az iskolai kirándulások alkalmával nagyon felvágós volt, akinek volt valamelyik a kettő közül. 

300px-original_sony_walkman_tps-l2.JPG

discman.jpg

Számítógép

A számítógépekkel az a helyzet, hogy hónapok elteltével kijön egy új széria. Ha egy szalon új 1 hónapos laptopod van, akkor az máris vesztett az értékéből egy húszast. De nem azért, mert használt, hanem azért mert a procijánál már valószínűleg van egy erősebb.  Ez régen sem volt másképp. Az én első gépem egy Pentium II-es volt. 10 Gb merevlemezzel, CD és DVD olvasóval, 128 Mb Rammal és természetesen egy katódsugár csöves monitorral. Ez már be tudta szívni az embert, de akkoriban még nem volt menő a liberális nevelés és gyerekzár sem kellett a gépekre, mert ha anyám bejött a szobába és azt mondta hogy mára elég a gépezésből, akkor mentünk ki focizni.

nostalgia_12.jpg

CD-DVD zene, filmek gyűjtemény

Később az újabb gépekkel már lehetett kiírni lemezeket és fel lehetett halmozni a játékokat, zenéket, filmeket. Emlékszem úgy a 2000's években nagy biznisz volt ebben. Filmeket árultak DVD-n, vagy összedobtuk a haverokkal a pénzünket és a VideoTK-ba mentünk, hogy kikölcsönözzenek egy filmet 1-2 napra. 

nostalgia_22.jpg

nostalgia_23.jpg

nostalgia_10.jpg

Mára, akinek ezek közül egy is megmaradt, annak azt tanácsolom jól tegye el, mert ha egyszer előkerül, akkor jót lehet róla sztorizgatni. Az nem biztos, hogy az unokák is annyira fogják vele élvezni a játékot, mint anno mi, de az biztos, hogy minden darabja egy KINCS. 

30 komment
Szólj hozzá

2000 nintendo bmx wow játékok grund top10 90-es évek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2018.08.07. 01:37:55

Amúgy visszaemlékezve: biztos, hogy 90 előtt került elő nálam az első PC. Egy családi barát svájci barátjától kapott ajándék PCvel kezdődött el nálam a PCs korszak. Színes monitor, stb. merevlemez, stb. Nagyon más volt, mint az elterjjedt otthonra szánt számítógépek. Hátránya volt, hogy kevesebb emberrel lehetett programot cserélni, hogy a PC nem olcsó magnókazettát használt adathordozóként, hanem drága lemezt.

A 90-91 körüli időszakban már a 90 októberben megjelent Turbo Pascal 6.0 újdonságainak lehetett örülni, ami az 5.5-höz képest nagy újdonság volt. Pl. a szebb IDE, és a Turbo Vision keretrendszer miatt. Gimibe jutáshoz is segített programozási verseny, stb.

De az ASM blokkok is eszembe jutnak.

Az, hogy az ember (ha jól emlékszem) MOV AX, 0 helyett XOR AX, AX alapon spórolt órajelciklust több teret adott a kreativitásra mint egy "magyar játék, amiből lehet felhőkarcolót építeni, meg felhőkarcolót".

De az ezredforduló magasságában, a 90-es és 2000-es évek határán sok gyerek a Snake-t nyomogatta. Telefonon. Megírni nem tudta volna...

A 90-es évek közepéről megannyi ikonikus, még DOS alatt futó PC-s játék is eszembe jut...

Érdi Gábor 2018.08.07. 02:13:37

Heti 1x délutáni iskolai internet szakkör.. az info tanár kimondottan büszke volt, hogy a sulinak volt dedikált 10Mbit-es internet kapcsolata, noha az akkori kiszolgálószerverek közül csak kevésen láttad ezt a tempót... és szerencse is kellett, hogy pont az adott időben egyedül tölts le az egész épületben...
Floppykon hordtuk haza a játékokat amit érdemlegesnek találtunk rá :) ... sok ilyen dos-os játék letöltő oldal volt akkoriban, freeweb, atw, uw, helyeken...
ez úgy a 2000res évek eleje volt... az akkori 486-osomon szépen futottak az így beszerzett dolgok (486 akkoriban már öreg gép volt, de csak erre futotta zsebpénzből, mikor középiskolába mentem évekkel később vettek nekem új gépet szülők.. addig zsebpénzből fejlesztgettem, egy 2 év alatt egy mmx233-ig jutottam önerőből, a szülőktől kapott gép előtt)...
De sajnálom, hogy nincsenek meg már az akkori gépeim.. volt pár, kis lépésekben jutottam előrébb: intel 386 25Mhz (apám vette mit se értve a gépekhez, hogy jó lesz az, fekete-fehér hercules monitorja volt, na az fura egy képarányú példány volt :) ), intel 486 DX2 80, amd 5x86 133 p75 (ez már pci-t tartalmazó alaplap volt, sőt usb 1.0 is volt rajta, 486osból nagy szó!), intel pentium 1 133, intel pentium 233mmx (ehhez volt már voodoo 1 es 4mb os vga gyorsítóm)..

sok esetben a régi gépek mentek "vidéki rokonnak" miután lett jobb gépem... kb. mindig egy 5-7 évvel az aktuális technikai szint mögött álltam akkoriban, majd lett "modern" gépem pár évre a szülői támogatással..

Más kérdés, hogy manapság is "régi" 5+ éves a gépem, de belassult a fejlődés, és nem sürgetett egyenlőre semmi még, hogy lecseréljem.

Barbaarb 2018.08.07. 07:20:18

Nekem egy 286 AT volt az első PC-m, Herkules fekete-fehér monitorral (vezérlővel), de ami a mai korba is átültethető és érthető, az a 40 MB-os merevlemez! 40 MB! Mire elég ez ma?

adamsfem 2018.08.07. 07:52:31

Úgy érzem 20 évet fiatalodtam a cikket olvasván. Feltörtek az emlékek. Egy jó öreg BMX ott porosodik a padláson. Ma ránézek.

Winter is coming 2018.08.07. 07:55:38

A tüskejáték hogyan lehetne a LEGO elődje, ha csak 1969-ben jött ki, míg a LEGO 1932-ben alakult. És 1958 óta a ma ismert forma alapjai meg vannak, 1969-ben már a DUPLO is kijött.

És ha már 1969-ben kijött, akkor miért a 90-es évek legjobb játéka? :)

egyjuventino 2018.08.07. 07:58:12

Na igen. Azért a mai játszóterek sem így néznek már ki. EU-s szabvány minden mindenhol. Nekünk anno ez volt, ezt élveztük. De mégsem állt üresen egy játszótér sem anno.

egyjuventino 2018.08.07. 08:00:26

@Winter is coming: az a te bajod, hogy a wikipedia-ból élsz és nem az emlékekből. Márpedig akkoriban hamarabb fogtál a kezedben tüskejátékot, mint legot.

A nép fia 2018.08.07. 08:11:28

A játszóterek esetében nem volt véletlen a rakéta és a földgömb kialakítás, mint ahogy sok helyen még repülőgép formát utánzó mászókák is voltak. A 60-as években az űrversenyben központi direktíva volt a gyerekek szovjet űrfölényre való kondicionálása, ezért alakítottak ki ilyen formákat.

A discman már egyértelműen a 2000-es évek elején dominált, a 90-es években még csak mutatóban volt. Ráadásul a technológia egyáltalán nem volt stabil, még 98-ban is olyan discman-ek voltak, amelyek simán kihagytak rázkódáskor 1-2 másodpercet. A pufferelő eszközök évekkel később jelentek meg.

A tüske játék a mai napig kapható, de az eredetéről nem találtam hirtelen információt. Talán még 10 perc guglizással sikerülhet. :)

A PC-boom Magyarországon egyértelműen a Sulinettel kezdődött, akkor lett a számítógép minden háztartás része. Előtte a 80-as években elvétve, de még a 90-es évek közepéig is jellemzően csak mutatóban volt néhány családnak. Nekünk is a 90-es évek közepén lett, első gépem egy 486-os volt 8MB RAM-mal és 270 megabyte HDD-vel. Elképesztő! :D

A Nintendo, vagy Nintendo-klónok, esetleg Atarik népszerűek voltak, főleg a piacos kazetták olcsósága és könnyű beszerezhetősége miatt. Nekem sosem volt amúgy, mert a sors a PC felé sodort. Azóta is PC párti vagyok. :)

Nálunk amúgy nagy szemben állás volt a BMX-esek és a mountain bike-osok közt. Én bike-os voltam. :D Mert az sokkal menőbb! :D

csipkefa 2018.08.07. 08:25:44

Az ilyen összeállítások alatt érzem mindig azt, hogy milyen szegények voltuk.
Nindendoja a szomszéd gyerekeknek volt, internetem akkor lett, amikor felvettek az egyetemre (2004).
Amikor a gólyatáborban megkérdezték, kinek van otthon internete, szinte csak én nem tettem fel a kezem.

Winter is coming 2018.08.07. 08:41:30

@egyjuventino: Az én bajom az, hogy 1979-ben fogtam először LEGO-t, Tüskejátokom sohasem volt... Igen, biztos velem van a baj.
Ja, nem Budapesten, hanem vidéki kisvárosban.

Playmobil, szerb építőjáték, fém építőjáték már a 80-as években volt a kezemben, nem kellett 90-es évekig várnom a tüskejátékkal, addigra valószínűleg már nem is érdekelt volna.

A fenti listából így pár dolog nekem kilóg, tüskejáték lefelé-hamarabb volt, CD-Discman inkább 2000-es évek eleje.

A többi beleillik a szórásba :)

Irbisz 2018.08.07. 08:54:04

@egyjuventino:
ember, a lego már akkor az egész világon ismert volt, amikor erről a tüskés szarról senki nem hallott. Az hogy itthon ritka volt, gondolom a fizetőképes kereslet hiánya miatt az lényegtelen, elszórtan már a 80-as években lehetett látni.

egyjuventino 2018.08.07. 09:07:23

@Irbisz: értem én a történelmi hátterét, meg hogy mikor jelent meg. Én csak azt mondom, hogy nálunk kisvárosban a szomszédok ezzel játszottak és később jött be a lego. Gondolom a cikk íróját is hasonló emlékek ihlették meg.

eßemfaßom meg áll 2018.08.07. 09:28:43

a posztban szereplő dolgoknak annyi köze van a 90es évekhez, hogy akkor IS voltak. Meg előtte is meg azóta is.

eßemfaßom meg áll 2018.08.07. 09:36:31

@egyjuventino: "Márpedig akkoriban hamarabb fogtál a kezedben tüskejátékot, mint legot." a poszt a 90es évekről szól, én a 80as évek elején építgettem a frissen látott irodalom visszavág gépeit a legóimból amit nem svájci nagybácsitól kaptam hanem a helyi boltokban vettünk. Tüskejátékot pár hónapja fogtam eőször a kezembe amikor anyám vett a jányomnak ajándékba.

Anakin Solo (a.k.a. Ape) 2018.08.07. 10:39:13

Nekem 91-92 körül már volt legóm, de csak valami nagyon alap cucc. A tüskés "legóra" is emlékszem, de nem tudom melyikkel játszottam előbb. Viszont a listából kimaradt a PIKO modellvasút a 8 kilós trafóval és az oválpályával :D Na meg persze a Commodore 64 ami azért aránylag sok embernek volt még a PC-s korszak előtt. Nekünk kazettás volt, sok kazettával és külön füzetben volt felírva, hogy melyik játék melyik kazettán és hányadik perctől kezdődik. És persze betöltés előtt oda kellett tekerni a kazettát a megfelelő részre és utána elindítani a betöltést és várni.. várni.. Haveromnak nagy floppyn voltak a játékok, nála egyszerűbb volt betölteni és játszani :)
De ha már a kazettáknál járunk, akkor a videokazetta gyűjteményünk is szép volt, kb 200 kazetta, egy kazettán általában 2 néha 3 film. És persze ezt is külön füzetben vezették faterék, hogy melyiken mi van. Kellett is a sok film, mert akkoriban ha jól emlékszem csak M1 volt, illetve hétvégente M2!? Mennyit változott a világ 20-25 év alatt... Ja és persze BMX-em is volt, minden nap jártunk ki a haverokkal a vasútoldalba a nagy földkupacokra ugratni meg jampizni :D

TothJanJ 2018.08.07. 11:26:00

Egyvalamiben segítsetek, 30as blogger vagyok max 10 percem van egy cikkre miről írjak. Hoppá azt hiszem megvan köszi.

Lex D'Arquebus · http://ugrassvajcba.blog.hu/ 2018.08.07. 11:49:19

"Az én első gépem egy Pentium II-es volt. 10 Gb merevlemezzel, CD és DVD olvasóval"
Te se lehetsz túl öreg, vagy csak nagysokára lett géped. :D

citrix 2018.08.07. 13:24:24

Akkoriban még Britney S. is szűz volt, állítólag. Aztán kiderült hogy mégse :-(

Plumper_ 2018.08.07. 13:40:07

@egyjuventino: lehet, hogy foglaltak voltak, de súlyosabb balesetet okoztak.

@citrix: ki hajtott Britnyire? annak okozhatott ez fejtörést legfeljebb.

@Anakin Solo (a.k.a. Ape): nekem kimaradt a Commodore, Amiga és társaik, Nintendóból is csak az első volt, aztán szerencsére rögtön PC-re váltottam. A konzol a világ egyik legnagyobb lehúzása.

Fülig José 2018.08.07. 13:44:30

ilyen tüskés lóf.sza senkinek nem volt, ne izélj már! de a wolfeinstein megvolt mindenkinek!

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2018.08.07. 14:59:56

@Fülig José: Nyugi, ahol rámoutattunk sokan időpontokra, kisebb-nagyobb problémákra, azok minden eltűntek. "Korrekt" a blog.

eßemfaßom meg áll 2018.08.08. 07:36:40

@Plumper_: "A konzol a világ egyik legnagyobb lehúzása. " Miért is?

Plumper_ 2018.08.08. 09:07:30

@eßemfaßom meg áll: mert megveszed az alapgépet X ezer Ft-ért, minden további játék alig kerül kevesebbe, kiegészítők ára az egekben, nincs másolat, nincs torrent stb.

eßemfaßom meg áll 2018.08.08. 09:59:15

@Plumper_: Ja, hogy nehezebb rá lopni a játékot. Értem.

Plumper_ 2018.08.08. 10:00:02

@eßemfaßom meg áll: ha van kedved, fizesd rá a gatyádat is, én nem vagyok NER-es.

eßemfaßom meg áll 2018.08.08. 12:43:02

@Plumper_: Szóval egy igaz liberális demokratánál valid érv egy termék ellen, hogy nehezebb rá tartalmat lopni.

trhd 2018.08.09. 02:03:32

Én még 1984 karácsonyra kaptam egy C-16-ost, majd 2 évre rá C-128D gépet. Ezekkel kezdtem a programozást, mert játék még alig volt beszerezhető rá. Majd 88-ban a legjobb személyi gépet, az Amiga 500-ast vettem meg... Ez volt az aranykor a személyi számítástechnikában, a PC-k ekkor még csak 8/16bit procikkal mentek (XT/AT), ami évekkel le volt maradva az Amiga mögött :)... Utána még Amiga 1200-est is beszereztem, de sajnos a Commodore nagyon elcseszte, s a 90-es évek közepére/végére meg is halt a teljes széria. De még megvannak ezek a régi gépek a padláson...

eßemfaßom meg áll 2018.08.09. 20:20:05

@Plumper_: Bocs akkor a szalonnáci oldalról NER-ezel két lopás között?